keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Mitä saa sanoa?

”Onpas toi sun mahasi jo iso, onkohan se vauva jotenkin tosi kookas?” Tämä kuolematon kommentti tuli mieheltäni eräälle ystävällemme, jolla notkoselän ansiosta oli melko näyttävä vauvamaha jo kolmannella kuukaudella. 

Ystäväni jaksoi ottaa kommentin huumorilla ensimmäisellä kerralla. Kun sama kommentti kuultiin kuopusta odottaessa, huumorintaju loppui kesken – minulta. Huusin miehelle kuin sumusireeni, että etkö nyt jo ole tajunnut, että tuollaista ei sanota. Ystäväni yritti edelleen ottaa huumorilla ja opettaa miehelle, että kukaan nainen ei lähtökohtaisesti halua kuulla olevansa iso.

Mieheni pyysi ystävältäni ehkä kahdeksan kertaa anteeksi eikä ole ihan vielä toipunut kohtauksesta. Hän kun luuli oikeasti sanovansa kohteliaisuuden.

Minun kävi sääliksi kaikkia asianosaisia. Mutta on se tietyllä tapaa aika jännittävää, että raskaana olevaa saa yleensäkin kommentoida. Koska kyllähän siinä kommentoinnin kohteena on kuitenkin toisen kroppa, vaikkakin ei-ihan-normitilassaan.  Ja niitä kommenttejahan on jonkinlainen kokoelma.

”Näytät hedelmälliseltä”. No tota. Voiko tämän tulkita jotenkin muuten kuin että näytän paksulta? 

”Sä voit paksusti.” Mitä tähän pitää sanoa? Kiitos samoin?

”Onpas sulla hieno maha!” Tämä on kivoimmasta päästä, mutta vetää kielen solmuun. Samoin kävi, kun ystäväni kommentoi minulle, että näytän hyvältä. Olin otettu ja tällä hetkellä alkaisin varmaan itkeä. Mutta en oikeasti tiennyt miten suhtautua. Mistä päästäänkin seuraavaan.

”Oletkos nyt vähän herkässä tilassa?” Tämä on ehkä kommentti, jolla pystytään loukkaamaan raskaanaolijaa myös henkisesti. Jos todella haluaa saada kierrokset nollasta sataan, tätä kannattaa kokeilla.

Itse olen kohtuullisen herkästi hermostuvaa (mutta myös nopeasti leppyvää) tyyppiä eikä raskaana oleminen ole tätä asiaa ainakaan paremmaksi tehnyt. Mutta vaikka olen täysin valmis myöntämään, että tässä tilassa välillä eniten vituttaa kaikki, en silti ole sitä mieltä, että kaikki mielenliikahdukset olisivat raskauden aiheuttamia. Väittäisin, että useimmissa ketutuksissa jokin asia korpeaisi ilman raskauttakin, nyt vitutus on vain ehkä vähän kovempi. Tai paljon kovempi.

Eräs tuttavani onnitteli kuullessaan raskaudesta, mutta ei kommentoinut sanallakaan pakollista energiajuomalakkoani, vaikka on vuosia huomautellut kyseisestä paheesta. Kun kysyin häneltä, missä viipyy odottamani vinoilu, hän ilmoitti oppineensa varovaiseksi raskaana oleville huomauttelun kanssa. Fiksu tyyppi. Siperia lienee opettanut, hänellä on kaksi lasta.

Mitä siis saa ja kannattaa sanoa? Rehellisesti, en tiedä. Itse en ole vielä hirveitä kierroksia ottanut mistään, mutta puolivälissä vasta mennään. Ja tunnistan, miksi raskaana olevat tuttavani väsähtävät mahojen kommentointiin: jossain vaiheessa alkaa puuduttaa se, että ihminen määritellään yhden ruumiinosan kautta.

Karkeasti rinnastaen tämä on vähän samaa kuin kyynärsauvoilla liikkuminen, mitä herkkua sain itse kokeilla monta kuukautta murtuneen nilkan jäljiltä. Huomasin aika nopeasti, että lakkasin olemasta nainen, nuori tai vanha, ruma tai kaunis, ainoa asia, mikä minusta jäi jäljelle, olivat ne kyynärsauvat. Ne olivat ainoa asia, minkä kukaan näki, mistä kukaan sanoi mitään tai mitkä määrittivät minua. Ja kyllä, siihen väsyi, vaikka ihmiset eivät tarkoita pahaa. Erityisesti siinä vaiheessa kun nilkan paraneminen kesti ja kesti ja kysymys ”Miten nilkkasi voi?” alkoi vaihtua muotoon ”Siis vieläkö se on tuossa kunnossa, miten se nyt vieläkin on noin huono?”, on aika valmis tempaisemaan kysyjää kyynärsauvalla silmään.

Ja sitten taas toisaalta, jos kukaan ei kommentoi raskaana olevan olemusta millään tavalla, sekin on loukkaavaa; eihän se kerro muusta kuin siitä, että toisen iso elämänmuutos ei sitä vähää kiinnosta, että siitä sanoisi jotakin.

I rest my case, tämä on tosiaan niitä asioita, joissa ei voi voittaa. Tsemppiä kaikille raskaanaolijoille ja erityisesti lähipiireille ja työyhteisöille. Ei ole helppoa kellään ei.