tiistai 13. toukokuuta 2014

Sä mietit ihan liikaa

Raskaana olevana kohtaa yhdessä asiassa jännittävän dualistisen suhtautumisen. Toisaalta odottajan oletetaan elävän jonkinlaisessa vauvahuurussa ja keskittyvän täydellisesti tulevaan. Toisaalta, kun lähtee spekuloimaan jotakin vauva-aiheista tai vanhemmuuteen tai synnytykseen liittyvää asiaa, saa silloin tällöin kuulla miettivänsä liikaa tai huolehtivansa liikaa.

Tämä on jännittävää. Itse spekuloin asioita mielelläni, myös niitä negatiivisia. En usko, että se tekee minusta sen valmistautuneempaa tai varautuneempaa vanhempaa eri tilanteisiin kuin muutenkaan olisin, mutta jutellaanhan sitä Yhdysvaltojen politiikastakin, vaikkei siihen ole mahdollisuutta vaikuttaa.

Ehkä kyse on lähipiirin kyllästymisestä. Tottahan se varmasti on, että nykyään raskaana olijat puhuvat aiheesta enemmän kuin aiemmin. Koko touhusta on tullut aika kaikennielevää ja raskaana olemista voi harrastaa vaikka kokopäiväisesti.

Ymmärrän myös, että kaikki eivät jaksa kuunnella vauvajuttuja. Been there, seen that. Sinänsä olen huomannut kuitenkin jo nyt, miten helposti siihen hormonikuoppaan tipahtaa, että kuulumisia kysellessä puhuu lähinnä navan ympäristöstään. Mikä on todistettavissa, ei minullekaan taida juuri muuta kuulua nyt kuin raskaana olemista. Tässä yhteydessä, pahoittelut kaikille, jotka olette kypsähtäneet aiheeseen viime kuukausina.

Mutta se on vähän ristiriitaista, että kuulumisia ja mahdollisia suunnitelmia kovasti kysellään, mutta jos niitä lähtee analysoimaan, saa kuulla miettivänsä liikaa. 

En myöskään näe yhtäläisyysmerkkiä miettimisen ja huolehtimisen välillä. Vaikka pohtisin jotakin asiaa ääneen, se ei tarkoita sitä, että valvoisin yötäni asian parissa.

Sitten on vielä se porukka, jonka mielestä spekulointi on jotenkin liikuttavan huvittavaa, koska ”tehän ette vielä tiedä yhtään, mihin olette ryhtymässä”. Joo, emme tiedäkään. Mutta valitettavasti minut on varustettu aivoilla, mikä tarkoittaa, että myös mietin asioita etukäteen. En oleta siitä olevan hyötyä, mutta en oleta siitä olevan haittaakaan, kunhan ei maalaa itseään nurkkaan laatimalla omalle kohdalle liikaa odotuksia.

Mikä on todistettavissa, tässä asiassa ei varsinaisesti voi voittaa. Ehkä täytyy ottaa tämäkin turhautuminen merkkinä siitä, että pitää aktiivisemmin jutella jostakin muusta kuin vauva-asioista. Jotta ei tule mietityksi liikaa.