maanantai 19. toukokuuta 2014

Mielensäpahoittamismeininkiä

Muuan työyhteisön jäsen tölväisi minua melko ikävästi kahvipöydässä. Ratkaisin asian nostamalla kulmakarvojani ja poistumalla paikalta. Kollega ei varmasti edes huomannut tilannetta, hänen kanssaan näitä on tullut ja mennyt siitä asti, kun ihminen työyhteisöön tuli.

Jäin tapauksen jälkeen kuitenkin miettimään, että raskaana ollessaan työntekijä on tietyllä tavalla helpompi uhri kaikenlaiselle kiusanteolle kuin yleensä. Miksi? Siksi, että raskaana olijan mielenpahoitukset voidaan kuitata sillä, että hän on nyt ”herkässä tilassa” ja on vähän ”hormonitilanteita päällä”. Mitkä sivumennen sanoen ovat molemmat termejä, joita minusta on käytetty tämän raskauden aikana, kun olen jostakin asiasta hermostunut.

Kahvipöytätilanne jäi kaivelemaan, koska koen itseni aseettomaksi sen edessä. Jos en olisi raskaana ja olisin päättäväisesti kohdannut asian kollegani kanssa, kertonut, että hänen käytöksensä loukkasi minua ja selittänyt, miksi näin koen, hänen olisi pakko ainakin jollain tasolla ottaa sanomiseni huomioon. Jos nyt menisin kertomaan asiasta, hän kuittaisi sen sillä, että olen herkässä tilassa.

En väitä, että kaikki toimisivat näin, mutta tunnen kollegani ja tiedän, että hän tarttuisi ilomielin tähän selitykseen. Onhan se näppärä tapa sanoutua itse vastuusta irti: minähän en tehnyt mitään väärää, mutta kun tuo toinen on nyt raskaana, hän vain ottaa kaiken niin tosissaan. 

Ja kuitenkin väitän, että olisin loukkaantunut hänen käytöksestään aivan yhtä lailla, vaikka en olisi raskaana.

Hetkittäin tuntuu, että raskaana oleva joutuu tietyllä tapaa kehittämään paksumman nahan eri tilanteisiin kuin normitilanteessa oleva työntekijä. Onhan tilanne vähän hankala kaikille asianosaisille. Esimies joutuu järjestelemään töitä uudelleen, työntekijä voi potea lievää huonoa omaatuntoa työyhteisön pulaan jättämisestä. Se johtaa sitten helposti ylilyönteihin puolin ja toisin: työnantaja päättää jossakin vaiheessa kommentoida raskauden aiheuttamia säätöjä, koska haluaa olla ”suorapuheinen”, työntekijä taas voi hieroa omaa lähtöään tietämättäkin toisten naamaan. Jälkimmäiseen tiedän itsekin sortuneeni. Luojan kiitos, oma työyhteisöni on hyvin kannustava ja pahan mielen hetket ovat yksittäisiä tapauksia. Olen kuullut huomattavasti hankalammista kierteistä lähipiirissä.

Työntekijän raskaus on vaikea laji, jonka ympärillä on paljon hissuttelua – syystä ja syyttä. Ymmärrän tässä asiassa kaikkia osapuolia. Niin hienotunteinen on vaikea olla, ettei jossain kohtaa joku tunne itseään ulkopuoliseksi tai loukatuksi.

Mutta se on väärin, että raskaanaolijan täytyy tilansa vuoksi sietää enemmän herjanheittoa ja puolivillaista kommentointia kuin yleensä ollakseen se hyvä jätkä tässä pelissä. 

Työpaikoilla yleensä omasta mielestäni huonon käytöksen vaikein laji on toisen loukkaaminen, joka puetaan huumorin muotoon. Tämähän on sinänsä helppoa toteuttaa: ensin sanotaan jotain törkeää ja sitten nauretaan päälle. Jos toinen osapuoli loukkaantuu, voi vedota siihen, että minähän vain laskin leikkiä, ja vastuu loukatuksi tulemisesta siirretään kuulijalle.

Oma mielipiteeni on, että tätä kommunikointitapaa käyttävät aktiivisesti kaksi ihmisryhmää: perussuomalaiset poliitikot sekä työpaikkakiusaajat. Kummankaan ryhmän kanssa en välitä olla aktiivisesti tekemisissä.