maanantai 3. maaliskuuta 2014

(O)saisikohan siitä nauttia?

Kun katson tuttaviani, joilla on lapsia, on yksi asia, joka on aika monta vuotta pistänyt silmääni. Silti en saa siitä ihan otetta.

Tuntuu, että on perheitä, joissa ensisijaisesti nautitaan lapsista ja lapsiperheen arjesta. Ja on perheitä, joissa pääsääntöisesti selviydytään lapsiperheen arjesta.

Ja ennen kuin kukaan vetää johtopäätöksiä, voin kertoa, että kyse ei ole kolmesta seuraavasta asiasta.

1) ”Niissä perheessä, joissa lapsista ja perhearjesta nautitaan, on jotenkin erityisen helppoa.” Ei ole. Näissä perheissä on ihan samanlaisia kysymyksiä kuin selviytyjäperheissäkin, ja joskus hankalampiakin. Arki ei ole superharmonista, vaan haasteita piisaa.

2) ”Lapsettomille, kylään tuleville ihmisille nyt pystytään antamaan nautinnollisempi kuva arjesta jos vain halutaan.” No tuota. Aika monta kertaa olen kuullut kommentin ”Ei meillä yleensä ole tällaista”, kun lapset pistävät parastaan lapsettomien ihmisten ollessa kylässä. (Rehellisesti, en minä piittaa. Totta kai muksut intotuvat kun kotona on tuntemattomia tyyppejä.) Mutta väittäisin, että lapsiperheen arki harvemmin näyttäytyy satunnaiselle vierailijalle siinä kaikkein mukavimmassa muodossaan.

3) ”Kyse on vain päiväkohtaisesta tunnelmasta.” Ei ole. Kyse on jonkinlaisesta perusvireestä, jonka aistii, vaikka perheessä juuri sinä päivänä nahisteltaisiin kuinka. Tunne siitä, että tämä on kuitenkin vanhempien mielestä kivaa ja hyvää aikaa.

En tietenkään väitä, etteivätkö vanhemmat nauttisi vanhemmuudestaan myös niissä perheissä, joissa touhussa tuntuu olevan suorittamisen maku. Kyse ei myöskään ole kahdesta luokasta, joihin perheet jakaantuvat, vaan ääripäistä. Suurin osa tuntemistani lapsiperheistä sijoittuu näiden kahden välille: sietävät arkea, kun se on hankalaa ja nauttivat siitä, kun asiat rullaavat.

Eikä tämä tarkoita, että ”nautiskelijaperheet” olisivat jotenkin parempia tai lapset olisivat yhdessä perheessä sen kummoisempia kuin toisessakaan. Mutta perusvire on erilainen.

Sinänsä tämä ei ole millään lailla merkillistä, sillä vastaavanlainen ilmiö näkyy myös lapsettomien pariskuntien keskuudessa. On pareja, joilla tuntuu olevan luontevammin kivaa keskenään ja jotka tuntuvat pääsääntöisesti nauttivan toistensa seurasta. Sitten on toisia, jotka ovat yhdessä, mutta eivät yhtä harmonisesti. Eikä se silti kerro ainakaan kaikkea siitä, kenen parisuhteessa riittää rakkautta tai ketkä pysyvät yhdessä.

Miten sitten oppisi nauttimaan lapsistaan ja lapsiajasta? Rehellisesti, en tiedä, enkä oikein usko, että se on opettelusta kiinni. Se salaperäinen hyvä perusvire niissä perheissä, joissa sellainen on, tuntuu olevan vain olemassa, en usko, että siihen päästään päättäväisellä asenteella tai täydellä pakastimella. Se vain on.

Muutaman vuoden päästä tämän blogikirjoituksen sisältö hierotaan naamaani, kun meidän yksikkömme on paljastunut suorittajaperheeksi, joka tekee asioita hampaat irvessä. Ei mitenkään kaukaa haettu ajatus.

Mutta ehkä se sitten on se meidän näköisemme arki, joka näyttäytyy ulkopuoliselle sellaisena kuin näyttäytyy. Ja siinä vaiheessa lakkaan lukemasta kenenkään blogeja, ainakaan lapsettomien kolmekymppisten, joiden mielestä on kivaa spekuloida asioilla.