tiistai 11. maaliskuuta 2014

Miten olet tämän asian suunnitellut?

Vaikka luontoäidillä ei ole suunnitelmaa, on lapsen odottamisesta tullut aika tavoitteellista toimintaa. Melko usein jo odotusaikana pääsee vastaamaan kysymykseen, miten on suunnitellut jonkin asian toimivan tai hoituvan sitten, kun vauva on maailmassa tai lapsi kasvaa.

On mukavaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita ja asioita on hyvä pohtia. Koska olen itsekeskeinen omaan napaani tuijottaja, koen palkitsevan näistä asioista puhumisen. Mutta silti on vähän jännittävää, mihin kaikkeen tässä kohtaa voisi olla suunnitelma jos suunnittelemaan lähtisi.

Omasta mielestäni synnytyssuunnitelmat ovat lähinnä vitsi. Toiveita tietysti saa olla, mutta eiköhän se synnäri ole yksi paikka, jossa parhaatkin suunnitelmat ampuvat peppuun aika nopeasti, jos niikseen tulee.

Minun synnytyssuunnitelmani on se, että jos sekä minä että mukula selviämme synnytyksestä hengissä ja ilman vakavaa vammautumista, se riittää. Jos pystyn parin kuukauden sisällä istumaan ja molemmat säästymme luunmurtumilta, se on bonus. Jos pystyn alle vuodessa puhumaan asiasta muutenkin kuin traumaterapeutin vastaanotolla, niin sitten on mennyt tosi hyvin.

Vauva-aikojen suunnitelmakysymyksiin olen vastannut pääsääntöisesti, että katsotaan nyt, millainen tyyppi sieltä tulee ja mietitään sitten. Sen verran on lähipiirissä ollut erilaisia vauvoja, että on jo kirkastunut se, miten laidasta laitaan mahdollisuuksia piisaa. On niitä, jotka viikon sisään synnytyksestä siemailevat lattekahveja Sanoma-talon alakerrassa ja vauva hyrisee vaunuissa. Ja on niitä, jotka istuvat takapuoli tikattuna uimarenkaalla kotisohvalla kolme kuukautta putkeen ja miettivät, että suihkuun pääseminen ilman vauvan itkua taustalla olisi kiva bonari.

Pyrin siis olemaan suunnittelematta. Sen sijaan olen varovasti antanut itselleni luvan haaveilla eri asioista, etuliitteellä ”jos mukula on yhteistyökykyinen niin olisi kiva”. Haaveilu on mielestäni suunnittelua armollisempaa; haaveet sitten joko toteutuvat tai eivät, ne voi jättää helpommin riippuvaisiksi tilanteen luomista edellytyksistä. Suunnitelma on jotain, mitä varten laaditaan strategia ja jonka toteuttaminen on omasta työstä kiinni.

Tarkemmin ajateltuna, on minulla yksi suunnitelma. Aion tehdä mahdollisimman vähän asioita hampaat irvessä.

Lapsen myötä tulee aivan varmasti riittämin sellaisia asioita, joita en muuten tekisi; tuskin vaipanvaihdosta kukaan aktiivisesti nauttii ja neuvolakäytännöt hermostuttavat jo nyt. Eli suunnitelmani on nyt se, että pakollisten ja oikeasti lapsen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien juttujen lisäksi teen mahdollisimman vähän asioita sen takia, että on pakko.

Suunnittelen suhtautuvani epäluulolla jokaiseen esitelmään siitä, miten se tai tämä on valtavan hyväksi lapselle, jos se ei ole jotain sellaista, mitä oikeasti haluan lapsen kanssa tehdä. Sillä "lapselle hyväksi" -nimiketarran alta tuntuu löytyvän kyllä kaikennäköistä huttua.

Minulla on siis sittenkin suunnitelma. Enpä olisi uskonut.