torstai 23. tammikuuta 2014

Raskaus ei ole sairaus

Raskaus ei todellakaan ole sairaus. Se on huomattavasti pahempaa.

Sairaana ollessaan saa apteekista kivoja mömmöjä. Raskaana ollessaan saa kuulla opettavaisia kommentteja siitä, kuinka tästä ovat muutkin selvinneet ja kyllä se siitä.

En tiedä ottaako ketään muuta päähän tämä siirtymä omasta itsestään vauvankantotelineeksi, mutta itselläni ei ole ihan kapinoimatta mennyt. Paitsi että katson täydeksi oikeudekseni märehtiä elämänmuutosta, olen myös todella kettuuntunut siitä painopisteestä, mikä odottajaa tuntuu kohtaavan joka nurkan takana.

Raskausasioissa on vallalla jonkinlainen ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat”-mentaliteetti. Ilmeisesti lapsen saaminen on niin jalo asia, että sen eteen suorastaan pitää voida huonosti.

Olen sen verran itsekäs paska että toivoisin terveydenhuollon suhtautuvan odottaviin äiteihin vähän enemmän, no, ihmisinä. Raskaus on kropalle ihan saatanallinen rasitus, sen uskon jo nyt vaikka kokemusta on vasta alkukuukausista. Silti esimerkiksi raskauspahoinvointi ei neuvolassa kiinnostanut ketään. Ehkä se olisi kiinnostanut, jos olisin oksentanut niin, että tenava ei olisi saanut ruokaa. Koska pahoinvointi ainoastaan invalidisoi minut ja sitoi kotisohvalla sikiöasennossa makaavaksi uikuttajaksi, se kuuluu normaaliin raskaana olemiseen. Kyllä se kato siitä.

Ymmärrän, että raskauspahoinvointiin ei ole olemassa lääkettä tai ohjetta, joka toimisi aukottomasti ja kaikille. En oleta, että kaikki kivut ja hankaluudet pitäisi saada poistettua nappia painamalla. Olen itse valinnut sen, että haluan lapsen ja ymmärrän, että se tuo tullessaan omat epämukavuutensa ja terveyskysymyksensä.

Lähinnä minua kyrsii tämä asenne. Asenne siitä, että on ihan ok voida raskaana huonommin kuin koskaan elämässään ja kadottaa itsensä täysin erilaisiin kipuihin ja pahoinvointeihin, koska se tapahtuu hyvän asian takia. Ja asenne siitä, että neuvolassa käydään läpi papereita ja kerrotaan sikiön kehityksestä mutta ketään ei ole toistaiseksi oikeasti kiinnostanut, miten minä jakselen.

Tämä asia ei ole muuttumassa. Aika moni lapsen saanut on todennut, että raskausaikana sitä on vielä itse päähenkilö, synnytyksessä samoin, mutta sen jälkeen muuttuu oman elämänsä statistiksi aika monessa asiassa ja lapsesta tulee se päähenkilö. Tämä on varmaan ihan totta. Ja ehkä juuri sen takia olisi miellyttävää, jos tässä vaiheessa neuvolasta löytyisi edes pientä kiinnostusta minun jaksamistani kohtaan. Kyllä, olen itsekeskeinen. Mutta kun toistaiseksi se kymmenen sentin tirppana ei selviä ilman minua.

Ja ei, en tarkoita, että neuvolassa pitäisi taputella olkapäälle ja viettää tuntikausia keskustelemalla raskauspahoinvoinnin syvimmästä olemuksesta, erityisesti kun pahoinvoinnille ei yleensä ole mitään tehtävissä. Ikävä faktahan on, että suurin osa naisista kärsii pahoinvoinnista ja suurimmalla osalla se menee jossain vaiheessa ohi. 

Itse vain kaipaisin jotain rehellistä kohtaamista tähän asiaan. "Miten olet voinut?" olisi ihan kiva keskustelunavaus, jonka voisi hoitaa vaikka samalla kun availee tietokonetta. 

Sivumennen sanoen, on olemassa terveysalan toimipaikka jonka nimi on kokonaisvaltaisesti ”Womans health”. Se on Teksasissa sijaitseva aborttiklinikka. Ah, ironiaa.