maanantai 27. tammikuuta 2014

Luontoäidillä ei ole suunnitelmaa

En ole koskaan ajatellut, että ne ihmiset, joiden kuuluu saada lapsia, saavat lapsia. Enemmänkin olen sitä mieltä, että tässä elämässä pelataan niillä korteilla joita on ja kortit eivät jakaudu kovinkaan reilusti.

Silti se, että itse olen raskaana, on jonkinlainen osoitus luontoäidin täydellisestä epäreiluudesta.

Tunnen kasoittain pariskuntia, jotka ovat olleet hedelmöityshoidoissa vuosikaudet, saaneet keskenmenon tai useampia ja kärsineet muutenkin helvetin tuskat niin fyysisesti kuin psyykkisesti koettaessaan päästä vanhemmiksi. Järjestään nämä ihmiset olisivat valmiimpia vanhemmiksi kuin minä ja mieheni.

Välillä on huono omatunto siitä, että raskaaksi tulo kävi omalla kohdallani niinkin helposti. Itselläni on ollut aina ja oli ehkäisyn poisjättämisen jälkeenkin täydellinen rauha sen asian kanssa, että meillä välttämättä ei tärppäisi – ei ehkä saman tien, ei ehkä koskaan. 

Itse olin sen asian kanssa ainakin toistaiseksi varsin tyynellä mielellä. Ajattelin aina, että voisin elää täydellisen onnellisen elämän ilman lapsia, jos se olisi se omiin käsiin jäävä kortti; toki se olisi surutyön paikka, mutta en silti hetkeäkään epäillyt, etteikö elämä olisi sen jälkeenkin hyvää. En myöskään uskonut olevani järin herkästi hedelmöittyvää tyyppiä.

Toki tämä huolettomuus saattoi pieneltä osaltaan myös vaikuttaa siihen, että raskaus tärppäsi; elin pienessä jännityksessä mutta en ollut asiasta kovin stressaantunut, enkä usko tämän muodostuneen vielä miehellekään miksikään identiteettikysymykseksi. 

Kun plussa ilmestyi tikkuun, olin lähinnä shokissa. Ensimmäinen aiheeseen liittyvä kysymykseni koski autoani, johon olen kiintynyt fanaattisella opiskelija-aikojen rakkaudella; aloin pohtia, mahtuuko koslaan turvaistuin. Jep, todellista äitimateriaalia.

Totta kai plussa tikussa oli hyvä uutinen ja toivon, että meistä tulee kohtalaiset vanhemmat. Mutta sittenkin ajattelen, että jos luontoäidillä olisi suunnitelma, ne ihmiset, joilla on kovin palo vanhemmiksi, päätyisivät vanhemmiksi ensin. Tai ainakin heillä pitäisi olla jonkinlainen veto-oikeus siihen, ketkä tulevat vanhemmiksi ennen heitä.

Mutta tässä kai palataan siihen, mistä alussa mainitsin. Niillä korteilla mennään, mitä on. Omat korttini näyttäisivät sisältävän äidiksi tulemisen. Puolen vuoden päästä nähdään, miten näillä korteilla pelataan.