maanantai 4. elokuuta 2014

Läpihuutojuttu nimeltä sektio


Kuten kroppa vs synnytys-maaottelua seuranneet muistanevat, minähän en lopun viimein synnyttänyt perinteisesti, vaan ipanaattori otettiin maailmaan kirurgin veitsen suosiollisella avustuksella. Olin etukäteen monesta suunnasta kuullut, että ei se sektio sitten mikään läpihuutojuttu ole. Joo, ei ollut. Se, miten vähän se oli läpihuutojuttu, tuli kuitenkin pienenä yllätyksenä. Ohessa selostus sektion ja siitä toipumisen huippukohdista. Saa olla eri mieltä.

Sektion ajankohta oli sovittu maanantaiaamulle. Sen jälkeen kun kolme päivää olin odottanut, että synnytys käynnistyisi, aloin viimeisenä yönä pelätä, että se todellakin käynnistyisi – kun pääsin jo vihdoin asettautumaan sille taajuudelle, että veitsihommiksi menee, tuntui, että pää hajoaa, jos täytyy taas asennoitua uudelleen. Mies taisi tosin valvoa viimeisen yön vielä totaalisemmin kuin minä; hänelle selvisi viime metreillä, että sektion myötä hän pääsee olemaan ipanaattorin ensikontakti ensimmäiset tunnit ja vastuu taisi hieman painaa.

Aamulla meidät tultiin hakemaan, minut leikkaussaliin ja mies vaatteiden vaihtoon. Miehen mukaan lähtivät myös huoneessa olleet kolmen päivän tavarat ja tämän logistisen ponnistuksen myötä allekirjoittaneen kengät katosivat tälle reissulle. Vinkki: jos haluat antaa sairaalan henkilökunnalle todella hoitoon kypsän kuvan, kannattaa hukata kenkänsä synnärireissulle ja yrittää metsästää niitä kotiinlähdön tunnelmissa, vauvaa turvaistuimessa retuuttaen ja äiti lähtötunnelmissa itkien. Siitä jää kaikille sellainen mukava fiilinki.

Mutta takaisin sektioon. Pääsin leikkaussaliin, puudutukset laitettiin ja minut kytkettiin monitoreihin, rintakehän eteen pystytettiin jonkinlainen kankainen viritelmä, jotta en nähnyt toimenpidettä. Sitten alkoi kuulu ruohonleikkurin ääntä muistuttavaa surinaa ja yksi hoitohenkilökunnan jäsenistä kurkisti kankaan yli sanoen hieman anteeksipyytävästi: ”Mä hieman leikkaan tuota karvoitusta.” Jep. Koska tilannetajuni on mitä on, höläytin hänelle, että kai te myös lakkaatte varpaankynnet. Olisi pitänyt ennemmin pyytää täysi brasilialainen ja vauhtiraita, kun kerrankin puudutuksetkin olivat kohdillaan.

Mies tuotiin sisään puettuna leikkaussalivaatteisiin. Tässä kohtaa voidaan puhua ironiasta: sen ainoan kerran, kun mies puetaan George Clooneyksi ja minä olisin jo valmiiksi ilman housuja, minut on puudutettu vyötäröstä alaspäin. Mitä tuhlausta. Tosin mies oli myös valkoinen kuin kalkkilaivan kapteeni. Syy selvisi myöhemmin: keskivartaloni oli sivelty desinfiointiaineella, joka jätti koko keskikropan kirkkaanpunaiseksi. Näytin kuulemma vatsoineni aivan joulukinkulta ja mies luuli hetken, että minua jo operoitiin. Tip tap.

Itse toimenpide oli onneksi pian ohi, lapsi tuotiin nähtäväksi ja kohtaus oli melko huvittava. Meidänhän ei siis tarvinnut ihailla sinisepunaista, synnytyskanavasta ryöminyttä pikku avarauusolentoa vaan sen sijaan nähtäväksi tuotiin kauniisti kylvetetty, vaippaan ja pipoon puettu mukula, joka velvollisuudentuntoisesti ulvoi keuhkonsa pellolle osoittaakseen, mitä mieltä oli maailmaantulosta. Ipanaattorilla on selvästi hallinnassa draamakuningatarmainen estradille tulemisen taito.Seuraava minkä kuulin, oli leikkaavan lääkärin asiallinen kommentti ”No niin, laitetaanpa sitten kohtu takaisin paikoilleen.” Uh huh. No, laittakaapa.

Mies lähti kätilön ja vauvan kanssa jatkamaan matkaa ja minut vietiin heräämöön. Siellä vietin muutaman tunnin vahvassa lääketokkurassa ja hoitajat kävivät pumppaamassa kohdun tyhjäksi. Tässä kiinnostava anekdootti, jota en tiennyt ennen omaa sektiotani: vaikka lapsi leikataan ulos, kohtu luulee synnyttäneensä. Leikkauksen jäljiltä kohtuun kertyy reilut verihyytymät ja jälkivuodot tulevat ulos kuten alatiesynnytyksenkin jälkeen. Menetin pelkässä leikkauksessa papereiden mukaan yhdeksän desilitraa verta ja ylimääräinen desi pumpattiin maailmaan heräämöllä. Tunne oli vähän sellainen kuin joku olisi pyöritellyt kahvakuulaa edestakaisin keskivartalon päällä.

Seuraavat kaksi päivää olin pitkälläni tukisukat jalassa ja katedrin kanssa, edes vessaan ei ollut asiaa puoleentoista vuorokauteen. Pystyin nousemaan istumaan vain jos joku veti minut ylös sängyn pohjalta ja nosti sängyn päätyä. Vauvaa en pystynyt moneen päivään hoitamaan lainkaan, en nostamaan syliini enkä edes korjaamaan imetysasentoa kun muksu tuotiin viereen tutustumaan maidontuotantolaitokseen. Mies sai rautaisannoksen paitsi vaipanvaihtoa ja pepun pesemistä (vauvan, ei minun, toim. huom.), myös omaishoitajan ja imetystukihenkilön arkea. Jos jotakin hyvää sektiosta hakee, se tasaa vanhemmuuden puntit aika mukavasti ensimmäisten päivien osalta. Ainakin tämä äiti oli sen verran poissa pelistä, että mies sai todellakin venyä ihan mukavasti.

Sektiolla oli myös muutamia muita iloisia jälkioireita. Suolisto lamautui puudutusten myötä täydellisesti ja sen starttailu olikin sitten kesäkuumalla ihan oma lukunsa. Haava särki, tosin vähemmän kuin olin luullut, mutta tiettyjen liikeratojen välttely ei aina onnistunut ja lopputuloksena oli melko saatanallinen, repivä haavakipu. Pääsin kymmenen päivän pistoskuurille veritulppalääkityksen kanssa, mikä oli melkoinen joyride kun piikit piti tökkiä jo valmiiksi kipeälle vatsanseudulle.

Silti olen sitä mieltä, että sektiosta toipuminen oli yllättävänkin nopeaa, pahin oli ohi jo viikossa. Lisäksi itselläni kävi säkä, sillä leikkaavalla lääkärillä oli selvästi ollut ala-asteella varsin kohtuullinen käsityönopettaja – haava on siisti, muutenhan vatsanseutu totta kai on kuin pakanamaan kartta.

Koska minulla ei ole vertailukohtaa, en osaa sanoa, miten paljon pahempaa tai helpompaa olisi ollut toipua alatiesynnytyksestä. Minkäänlaista traumaa minulle ei uskoakseni sektiosta jäänyt; hoitohenkilökunta oli rautaisen ammattimaista ja koko hoitoketju toimi mielestäni hienosti alusta loppuun.

Henkisesti oikeastaan ainoa nävertävä asia on tietynlainen ahdistava odotuksen tunne. Odotan sitä hetkeä, jolloin joku tulee kertomaan minulle, miten olisi pitänyt toimia, jotta olisin voinut synnyttää alateitse. Sillä tällainen besserwisserhän tulee jossain vaiheessa vastaan, siitä ei ole epäselvyyttä – kysymys on vain, milloin ja missä yhteydessä. Joko hän on lekuri joka olisi vielä kokeilut oksitosiinia tai isompaa lääkeannostusta, tai sitten joku maallikko, jonka mielestä aiheutin tämän itse kun en istunut tarpeeksi jumppapallolla tai syönyt pakurikääpää raskausaikana. Mutta joku tämän tuomion vielä minulle varmasti lukee. Sitä odotellessa.

On muuten vähän huvittavaa sekin, että kaikissa papereissa lukee sektion syynä ”epäonnistunut käynnistys”. No joo, niinhän se oli. Vaan kun itse olin sitä mieltä, että kaikki meni oikein mukavasti nappiin.   Olen länsimaisen lääketieteen uskollinen kannattaja ja opetuslapsi ja minulle tämä oli oikein hyvä tapa saattaa muksu maailmaan. En koe, että olisin epäonnistunut tai huono synnyttäjä enkä koe, että sairaalassa olisi jotenkin epäonnistuttu kun synnytystä ei saatu startattua.

Mutta oli jännittävää huomata, miten tiukassa alatiesynnytyksen normi meillä elää. Minusta on hyvä, että Suomessa lähtökohtaisesti synnytetään alateitse. Silti itselleni tuli tunne, että minun oletettiin tarvitsevan terapiaa, koska en mahtunut tähän muottiin. Ja siitä tuli vähän sellainen tunne, että onkohan tässä menty jo pikkuvarpaan kynnen verran liian pitkälle perinteisen synnytyksen painottamisessa.

En edelleenkään usko, että lähden tähän savottaan enää uudelleen. Mutta jos niin kävisi ja edessä olisi uudestaan sektio, se olisi ihan fine.

Vain yhden asian tekisin tällä tiedolla toisin: hoitaisin sheivauksen ihan itse kotioloissa. Joku kohteliaisuuskäsitys se on minullakin.