tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vauva-ajan luunmurtumia


Äidiltäni murtui tänä keväänä käsi. Koska toissavuotisen nilkkamurtuman ja sitä seuranneen kuntoutus- ja leikkausrumban ansiosta pidän itseäni meidän perheemme murtuma-asiantuntijana, pääsin iloiten besserwisseröimään hänelle aiheesta. Paljon löytyi yhtäläisyyksiä omiin kokemuksiini.

Miten tämä nyt sitten liittyy raskaana olemiseen tai tulevaan vauva-aikaan? Ei mitenkään, mutta toisaalta aika monella tavalla. Muistellessani aikaa murtuneen nilkan kanssa tulin nimittäin siihen tulokseen, että vauva-ajalla ja toipumisajalla on tai voi olla paljonkin yhteisiä piirteitä. Tässä niistä muutamia.

1) Ihmiset tulevat sanomaan vääriä asioita. He eivät tarkoita pahaa, mutta jos itsellä on paha mieli, sitä on vaikeaa kestää.  Itse sain kuulla moneen kertaan, että kun nilkka murtui heinäkuun viimeisellä viikolla, sain mukavan kesäloman jatkeen. Moni oli myös sitä mieltä, että heitä ei haittaisi yhtään viettää kuutta viikkoa kotisohvalla television äärellä, se olisi kuulemma ihanaa. Selitä siinä sitten, miten ihanaa on kärsiä kovemmista kivuista kuin koskaan elämässäsi, olla jatkuvasti huolissaan jalan parantumisesta ja perusaktiivisena ihmisenä kärsiä siitä, että useimmista arjen asioista ei voi nauttia. Telkkarikin menettää aika pian viehätyksensä. Samalla logiikalla vauvan vanhemmille tullaan kertomaan, miten vauva-ajasta pitää nauttia, koska se on ihanaa. Kun ei välttämättä ole. Joku nauttii, toinen ei. Jos itsellä ei ole murtunutta jäsentä tai pientä vauvaa, ei voi tietää. Ja vaikka olisikin, ei ehkä tiedä sittenkään, koska viime kädessähän kukaan meistä ei voi ymmärtää toista missään asiassa.

2) Kaikesta tulee vähän hankalaa ja kaikki on pienen säätämisen takana. Luunmurtuman ja keppien kanssa vesilasin siirtäminen oli mahdotonta ja matka naapurirappuun oli maraton. Jos vauva ei ole helpoimmasta päästä, lähtövalmistelujen kesto voi olla suoraan verrannollinen Napolenonin sotaretkien valmistautumismäärään. Muistan hyvin sen tunteen, kun lähin ratikkapysäkki oli niin kaukana, että sinne raahautuminen sai melkein oksentamaan väsymyksestä. Kun kuvittelen vauvavuotta, koetan ajatella, että ainakin todennäköisesti liikun omilla jaloillani, vaikka säätämistä varmasti riittää.

3) Kun fyysisesti mennään poikkeustilan kanssa, mielialan lasku voi olla nopea ja raju ja sitä on vaikea selittää ulkopuoliselle. Ks. kohta yksi. Koska jonkun mielestä nilkan murtuminen voi olla elämäsi parasta aikaa tai vauva-aika hienointa ikinä, on hyvin vaikea selittää sitä, miten nopeasti apatia iskee, kun on itse toimintakyvytön. Siinä vaiheessa kun haluaisi ehkä katsoa elokuvaa mutta ei saa laitettua dvd:tä laitteeseen kun se tuntuu ylivoimaiselta, on aika huolestua.

Sitten on vielä se porukka, joka katsoo tarpeelliseksi selittää sinulle, miksi tämä on hyvä juttu, koska nyt sinun on pakko ”hiljentää tahtia”, ”ajatella elämääsi” tai jotain vastaavaa. Uutispommi: vaikka luunmurtumasta tai rankasta vauva-ajasta seuraisi paljonkin hyvää, ei ole ulkopuolisen asia tarjoilla tätä pakettiratkaisua muuten kuin varovasti kysymällä, josko olet ajatellut tätä puolta asioista. Lähtökohtaisesti se, että vaikeassa elämäntilanteessa olevalle kerrotaan, miten asiaan tulee suhtautua, on mielestäni aika kohtuutonta. Mutta minullahan onkin asennevamma.  

4)  Shokki tapahtuneesta ja elämänmuutoksesta tuppaa iskemään vasta jälkeenpäin. Itse raahauduin murtuneen nilkan kanssa Kreikan ulkosaaristosta Suomeen. Matkan varrella jouduin luottamaan täysin tuntemattomien ihmisten hyväntahtoisuuteen ja apuun, valehtelemaan lentoyhtiölle ja kokoamaan itseni uudestaan ja uudestaan, ennen kuin lopulta olin kotona rakkaiden ihmisten parissa ja sain antaa periksi. Shokki tapahtuneesta ja käsitys siitä, mitä kaikkea olisi voinut käydä, tulivat vasta myöhemmin. Koska lähipiirin mielestä tässä vaiheessa oli jo kaikki hienosti, koska olin Suomessa ja nilkkani oli kipsissä, koko juttu hautautui siltä erää ja tuntui, että sen purkamista on sitten harjoiteltu useaan otteeseen ja reippaastikin jälkeenpäin.

Samalla tavalla tuntuvat hautautuvan vaikeat synnytyskokemukset: vauvan äidille jaksetaan muistuttaa, että pääasia on, että olette nyt molemmat terveinä ja täällä. Totta kai se on pääasia. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että jos synnytys jätti traumoja, niistäkin olisi hyvä puhua.

5) Hyväätarkoittavat neuvot naurattavat ja vituttavat. Kun neljättä viikkoa nilkuttaa kipsin kanssa aika lailla toimintakyvyttömänä ja joku ehdottaa, että lue jotain hyvää kirjaa, on melko valmis vastaamaan, että Jeez, thanks, enpä tullut tuota itse ajatelleeksi. Menee samaan kategoriaan kuin se, että synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivää äitiä kehotetaan lähtemään pitkälle vaunulenkille tai sytyttelemään kotona kynttilöitä ikkunalaudalle. Hyvä neuvo, jos kaikki olisi kondiksessa, mutta kun ei ole, niin tämän tapaiset neuvot tuntuvat siltä, että omaa pahaa oloa aliarvioidaan. Ja se pahentaa oloa entisestään.

6) Ihmiset eivät ymmärrä, mitä suunnitelmien peruuntuminen tarkoittaa. Nilkkaleikkaukseni jälkeisellä viikolla olin kutsunut ystäväni lounaalle. Hän joutui perumaan tulonsa viime tipassa. Syyt olivat täysin ymmärrettävät, mutta se ei poistanut mielipahaa siitä, että odottamani tapaaminen peruuntui. Kun se tarkoitti siinä sivussa sitä, että jäin itse vaille lämmintä ateriaa: ruoanlaitto tai edes valmiiksi pakastimeen tehdyn ruoan lämmittäminen oli keppien kanssa liikkuessa todella hankalaa tai lähes mahdotonta. Osaan kuvitella, että jos vauvan kanssa on ollut rankkaa ja on odottanut jotakuta kylään auttamaan joissain käytännön jutuissa tai vain seuraksi, mielipaha suunnitelman peruuntumisesta voi olla niin iso, ettei se ole missään mittasuhteessa. Se täytyy sitten vain kestää – molempien osapuolien.

7) Täydellisesti toisten avun varassa oleminen on raskasta. Sen kestää, kun tietää tilanteen olevan väliaikainen. Voin kertoa, että lähemmäs vuoden raahustaminen kipeän nilkan kanssa ei ole parisuhteessa sitä auvoisinta aikaa. Vaikka elänkin miellyttävässä hormonikuplassa, jossa juuri nyt uskon parisuhteen kukoistavan loistavasti lapsen tultua, tiedän jo nyt, että avun pyytäminen tulee olemaan yksi vauvavuoden akilleen kantapäistä. Avun kun pitäisi nyt tulla nopeasti, valittamatta ja mielellään pyytämättä. Jos apua joutuu kerjäämään, se on nöyryyttävää ja siitä seuraa kiukuttelua ja huutoa. Synnytyksen jälkeiset hormonit tuskin parantavat asiaa. Tässä jutussa voin todeta, että Herran haltuun. Saa nähdä, miten pahasti olemme miehen kanssa toistemme kurkussa kesän lopussa.

8) Haavoittuvuus pitää hyväksyä ja siihen pitää reagoida. Jos luun murtuminen tai vauvan syntymä pistää arjen sekaisin, ei voi olettaa olevansa täydellisesti tasapainossa. Tämä ei ole se vaihe, jolloin kannattaa ruveta lukemaan Dostojevskin Rikosta ja rangaistusta tai seurata maailman kriisipesäkkeiden tilaa. Enemmän kannattaa panostaa kevyeen viihteeseen – tämä oli ainakin oma kokemukseni. Toipumisajan saa elää kuplassa ja keskittyä itselle hyvää mieltä tuottaviin asioihin. Arkitodellisuus kyllä odottaa kuplan ulkopuolella muutaman kuukauden eikä karkaa minnekään.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, olivatko nämä asiat oikeasti vertailukelpoisia vai luulinko vain.

Ai niin, kiitos kysymästä, äidin käsi on jo paranemaan päin.