sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Kyllä sinulle vielä niin paljon pahempaa on tulossa


Sain viime viikolla hyvät naurut Feissarimokat-sivustolta, jossa nimimerkki Anni avautui raskausajan erityispiirteistä ja pelottelupuheista. Omat kokemukseni eivät ole noin nurjia, mutta pointtia jutussa kyllä oli.

Varsinkin loppuraskaudesta törmää nimittäin merkilliseen tohtori Jekyll ja herra Hyde –asetelmaan. Toisaalta tuttavat ovat innoissaan ja kiinnostuneita jaksamisestani ja vauvan tulosta. Toisaalta tuntuu, että aika monella on pakonomainen tarve muistuttaa, kuinka hankalaa elämä tuleekaan olemaan tästä eteenpäin ja kuinka raskausaika on sitten kuitenkin vielä tosi kevyttä, varsinkin ensimmäisen lapsen odottajalla.

No niin. Ymmärrän kommentin yhdessä mielessä. Raskausaika on rajallinen ja loppu on tiedossa. Jos vauvan kanssa tuntuu raskaalta, se tuntuu helpommin elinkautiselta, koska päätepistettä ei ole tiedossa. Ja totta kai tiedostan, että edessä on iso elämänmuutos ja sen suuruus valkenee vasta kun sinne asti päästään.

Mutta tämä pelottelumentaliteetti ottaa silti pannuun. En oikein tiedä mitä saavutetaan sillä, että jokaisessa käänteessä on joku muistuttamassa, miten kamalaa tulee olemaan sitten kun. Kun oikeastihan ei ole minkäänlaisia takeita siitä, miten helppoa tai hankalaa sitten kun tulee olemaan.

Ensinnäkin, jos jotain olen oppinut vauvatuttuja kuunnellessa niin sen, että ihmiset kokevat hyvin erilaiset asiat kuormittavina. Yksi kestää väsymystä ja univelkaa paremmin kuin toinen, joillekin kuormittavinta on ollut kotiin ja neljän seinän sisälle jääminen, toiselle tämä taas oli äitiyden ihanin puoli. Yksi ystäväni oli etukäteen skeptinen imetyksen kanssa, mutta rintaruokinta sujuikin sitten kaikkein helpoiten kaikista vauva-ajan asioista. Useampi tuttavani on ollut ranteet auki pelkästä ajatuksesta, että pitäisi käyttää kestovaippoja, pari niihin haksahtanutta tuttavaani taas kokivat niiden käytön hyvin helpoksi osaksi arkea.

Jo pelkästään tämän takia on mielestäni melko turhaa maalailla piruja seinille sen kanssa, miten vaikeaa se elämä nyt sitten tuleekaan olemaan. Kyllä, elämänmuutos on iso. Mutta kun ei ole mitään takeita vielä siitä, mitkä asiat ovat ne, jotka itseäni kuormittavat, ja itsekin osaan esittää tuosta aiheesta vain valistuneita arvauksia, niin jospa nyt otettaisiin tässä vaiheessa vielä rauhassa.

Toisekseen, en näe kovin hedelmällisenä vertailua siitä, miten helppoa juuri raskausaika olisi vauva-aikaan verrattuna. Fakta on, että alkuraskaus oli minulle ehkä pahinta aikaa ikinä – paskempia olivat muutama vuosi sitten sairastettu virtsatulehduskierre sekä viime keväänä lääkeaineesta saatu paha, sairaalaan vienyt allergiareaktio. Niiden jälkeen alkuraskaus tulee hyvänä kolmosena elämän paskinta aikaa –vertailussa. Jos halutaan etsiä vertailuohdetta sille, miten helppoa elämä joskus oli, se kannattaisi minun kohdallani ottaa elämästä ennen raskaana olemista.

Kolmanneksi, jos halutaan puhua siitä miten kamalaa lapsen kanssa tulee olemaan, niin tämä puhehan ei lopu koskaan. Jos sattuisikin niin, että vauva-aika olisi iisiä, saan varmasti kuulla, miten taaperoaika on sitten niin paljon haastavampaa. Jos taaperon kanssa sujuisi mukavasti, joku varmasti ehtisi kertomaan, että leikki-ikäisen tai koululaisen kanssa koko homma on yhtä tuskaa. Ja jos helvetti ei repeä vielä silloinkaan, niin viimeistään sitten sanotaan, että odotahan teini-ikää, siitä se riemu ratkeaa.

Mutta kun jälleen kerran kukaan ei vielä tiedä, miten mikäkin vaihe sujuu ja ennen kaikkea ei pysty sanomaan, miten itse koen minkäkin vaiheen, niin kannattaisiko jättää nämä spekulaatiot ja keskittyä ottamaan päivä kerrallaan ja vaihe kerrallaan? Kun naiivisti haluaisin vielä uskoa, että vaikeisiinkin juttuihin kuuluvat ne omat ilon aiheensa, jotka antavat kaivattua energiaa ja voimaa.

Tai sitten on se toinen vaihtoehto, eli voin jo tässä vaiheessa ryömiä peiton alle, asettua sikiöasentoon ja jäädä odottamaan, kuinka aika valuu tiimalasissa loppuun, vauva syntyy ja elämäni muuttuu ihan kamalan vaikeaksi.