torstai 10. huhtikuuta 2014

Vajaata touhua

Maanantaina tunnustin tosiasiat ja kerroin ne myös esimiehelleni. Halusin siirtyä tekemään vajaata työviikkoa, tarkemmin sanottuna kuusituntista työpäivää. 

Kahdeksan tuntia päivässä istumatyötä alkaa olla liikaa - kuusi tuntia menee mukavasti, mutta viimeiset kaksi kuluvat selkäsärkyä ja mahakipuja kärvistellessä ja työtehoni on täysi vitsi. Sen sijaan, että jatkaisin väkisin kahdeksan tunnin päivää ja tippuisin ennen pitkää pitemmälle tai lyhyemmälle sairaslomalle, toivoin pääseväni osa-aikaiselle sairaslomalle.

Sekä minä että esimies olimme yksimielisiä jälkimmäisen vaihtoehdon järkevyydestä. Samaa mieltä olivat työterveyslääkäri ja henkilöstöpäällikkö. 

Mutta kun ei se yhteiskunta niin toimi, että kaikkien mielestä paras ratkaisu olisi toteutettavissa. Selvittelin työterveyslääkärin kanssa vaihtoehtoja ja sain systeemin toiminnasta informaatiota, joka pisti taas miettimään, onko tässä touhussa mitään järkeä. 

(Tähän väliin muistutan, että nämä tiedot ovat siis tulleet vain yhdestä lähteestä - on ihan mahdollista, että jossain on eri totuus aiheesta. Tekstiä ei siis kannata lukea opaskirjana osa-aikaisen sairasloman pointeista, nämä vain olivat ne faktat, jotka minulle tarjoiltiin.)

Ensinnäkin, Kela ei kuulemma tunnista kuuden tunnin työpäivää. Eli jos osa-aikaiselle sairaslomalle jää, vaihtoehto on neljän tunnin työpäivä. No, miksei, mutta eihän siinä kyllä oikein töitä ehdi tehdä. 

Toiseksi, Kelan päätöksenteko totta kai kestää vähintään kuukauden ja todennäköisesti kauemmin. Eli olisin jo äitiyslomalla virallisesti siinä vaiheessa, kun Kelalta tulisi päätös, josko he suostuisivat myöntämään osa-aikaista sairaslomaa. Mikä nostatti itselläni epäluulon, että jos teen kuusituntista päivää täydellä palkalla ja Kelan päätös onkin kieltävä, tullaanko minulta näpsästi perimään takaisin leikattujen tuntien palkka? Todennäköisestihän se ei näin olisi mennyt, mutta kun äitiysloma ja tulojen romahdus häämöttää, tuntuu pienikin riski pikkuisen liian isolta.

Kolmanneksi, tehtyään terveenä täysipäiväisesti töitä ei voi jäädä suoraan osa-aikaiselle sairaslomalle. Ensin pitää tipahtaa täydelle sairaslomalle, jonka keston pitää olla 1-9 päivää ja joka menee ns. omavastuun piikkiin, eli Kela ei tuolta pätkältä korvaa penniäkään. Sitten voi hakea osa-aikaista sairaslomaa.

Tämän asian järjettömyys on mielestäni aika ilmeinen. Sen kerran kun yrittäisin reagoida tilanteeseen etupainotteisesti, se ei ole mahdollista. Ensin täytyy näköjään vetää itsensä piippuun, tulla todistetuksi työkyvyttömäksi ja sen jälkeen on mahdollista saada työaikaan helpotusta. Tuntuu, että tämä perustuu vähän samaan kuin työkkärin asennoituminen työttömiin työnhakijoihin; oletetaan, että kaikki ovat hyväksikäyttämässä systeemiä. Ja aivan sama, vaikka esimies on yhtä mieltä siitä, että kuusituntinen olisi nyt hyvä vaihtoehto. 

Työterveyslääkäri lupasi auliisti kirjoittaa B-lausunnon, jolla asia saataisiin vietyä eteenpäin, ja tekikin sen. Esimiehen ja firman henkilöstöpäällikön kanssa viisaiden päiden yhteen lyöminen johti kuitenkin siihen, että minulle räätälöitiin kuuden tunnin työpäivä jo kertyneitä palkallisia lomia joustavasti hyväksikäyttäen ja Kela pitäköön tunkkinsa. Teen siis äitiysloman alkuun saakka kuusituntista työpäivää, mikäli kunto pysyy loppuun asti samalla tasolla kuin nyt. Kaikki kunnia oman firman väelle siitä, että tämä järjestyi.

Ymmärrän, ettei Kela ole mikään pankkiautomaatti, jolta voidaan olla käsi ojossa vaatimassa sitä sun tätä oman jaksamisen mukaan. Silti on mielestäni kiehtovaa, miten vaikeaksi tämä on tehty. Jotenkin osaan nimittäin kuvitella, että meistä valkokaulusodottajista aika moni hyötyisi kuusituntisesta työpäivästä viimeisillä viikoilla ennen äitiysloman alkua, eikä työteho siitä liiemmälti kärsisi. 

Haluaisin myös nähdä jonkun laskelman siitä, kumpi tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi, hyvissä ajoin leikatut työtunnit ja osa-aikaisen sairasloman korvaus kuin työntekijöiden tipahtaminen täydelle saikulle monta viikkoa ennen äitiysloman alkua. Luulisi, että jälkimmäisessä menee verorahoja enemmän hukkaan, mutta mistäs minä tiedän. 

Lopputulos joka tapauksessa on se, että loppuajan töissä saan olla luvan kanssa vajaalla. Kun menen töihin aamukahdeksaksi, pääsen lähtemään kahdelta. Minulla on iltapäivisn aikaa ottaa päiväunet ja kotonakin vielä jaksan jotakin. En voisi olla tyytyväisempi tilanteeseen. 

Mutta on se silti hieman surullista, että tähän päästäkseen joutuu polttamaan lomiaan. Ja hermonsa.