torstai 17. huhtikuuta 2014

Ihmiskokeita sokerisormilla

Asennevamma, jonka diagnosoin raskausdiabetesta kohtaan, saavutti uudet mittasuhteet tällä viikolla. Nyt sain jo ensimmäiset naurut koko diabetesmittauksista.


Saamieni ohjeiden mukaan verikoe pitää joka toinen viikko ottaa aamuisin ennen aamiaista, neljänä päivänä viikossa. Silloin tarkkaillaan paastosokeria. Yleensä olen mitannut sokerin heti kun saan silmät puhkottua auki. Tiistaina unohdin ja olin jo kengät jalassa menossa töihin kun muistin mittauksen. Palasin keittiöön ja otin verikokeen, syötin sen laitteeseen ja odotin. Mittari näytti, että sokeri oli pari yksikköä koholla.

Sen sijaan, että olisin uskonut, päätin huvikseni tehdä ihmiskokeita. Pistin diabeteskynällä reiän viereiseen sormeen ja testasin uudelleen. Ja vielä kolmannen kerran.

Lopputulos: heittoa oli parhaimmillaan kahdeksan yksikköä. Kyllä, vierekkäisistä sormista ja minuutin sisään toisistaan, aamulla, jolloin en ollut vielä ehtinyt syödä mitään. Viimeisen tuloksen mukaan aamusokerini olisi ollut koholla enemmän kuin vielä kertaakaan. Tänä aamuna sain ensimmäisellä mittauksella korkeimman tuloksen, toisella matalamman ja kolmannella jo todella matalan.

Kuulin eräältä tutulta, että kapillaariveressä voi olla isoja heittoja veriarvoissa ylipäätään. Kiehtovaa. Ja vielä kiehtovampaa, ettei tällaisista heitoista tai heittojen mahdollisuudesta puhuttu yhtään mitään neuvolassa.

Olen varmasti paska odottaja ja ikävä ihminen, mutta tämä mittaustulosten rypäs romutti viimeisenkin uskoni koko mittausrumban järkevyyteen. On tämäkin nyt yhtä pelleilyä, että käytän aikaani koristelemalla omia sokerimittaustilastojani. En tiedä kuka siitä hyötyy, vauva tuskin ainakaan. 

Muutenkin raskausdiabeteksen aiheuttama ahdistus ja stressi alkavat pikkuhiljaa vaihtua puhtaaseen vitutukseen sekä huvittuneisuuteen.

Juttelin viime viikolla (siis ennen näihin ihmiskokeisiin ryhtymistä) puhelimessa diabeteshoitajan kanssa, jolle oli minusta laitettu lähete. Hän oli aivan mahtava jalat maassa-tyyppi, joka kehotti minua seurailemaan tilannetta mutta lopettamaan ruokapäiväkirjan pidon, koska sokeriarvoni ovat kahta mitätöntä ylitystä lukuun ottamatta pysyneet koko ajan tasaisina.

Helpotti. Koko ruokapäiväkirjan täyttäminen on ollut touhun stressaavin ja ärsyttävin puoli. Toki se antaa ihan hyvää informaatiota omasta syömisestä, mutta jatkuva tarkkailu aiheuttaa mielestäni liiallista stressiä. Lisäksi ruokapäiväkirjan pitäminen luo mielestäni tilanteita, jotka eivät ole terveitä.

Ensinnäkin, ateriavälit pitenevät helposti. Kun kaikki pitää kirjata, jätän helposti terveellisetkin välipalat väliin. En jaksa merkata tai painaa mieleen muutamaa iltapäivällä nautittua kirsikkatomaattia, joten helpompi antaa olla. Mikä olisi ihan ok, jos yrittäisin pudottaa painoa. Mutta kun raskausdiabeteksessä vähän niin kuin idea olisi se, että sokeri pysyisi tasaisena ja tulisi syötyä terveellisesti ja pienin väliajoin.

Toisekseen, huomaan, että nälkään alkaa suhtautua hyvänä asiana. Ja jatkuva näläntunne ei vain ole se, mikä raskaana ollessa olisi mitenkään tavoiteltava tilanne. Tai oikeastaan muutenkaan. 

Jälleen kerran, en väitä, että kaikki kokisivat asian näin eli tämä on ihan henkilökohtainen voivoi. Kuten jo aiemmin totesin, en reagoi erilaisiin tarkkailuihin ja rajoituksiin järin hyvin kun kyse on syömisestä.

Olen lukenut tarpeeksi naistenlehtiä tietääkseni, että syömishäiriöiden yksi piirre on jatkuva omien ruokailujen tarkkailu. En ihmettele yhtään. Minulla ei ole minkäänlaista aikomusta hankkia itselleni syömishäiriötä tämän raskauden myötä, mutta alan ymmärtää paremmin, miksi ruokailutottumusten tarkkailu menee ihmisillä helposti yli. 

Pari kuukautta vielä tätä touhua. Olen kertonut miehelle, että kun palaamme synnäriltä, jääkaapissa on syytä olla aurajuustoa ja keittiön ylälaatikossa korkkaamaton Fazerin sininen.