tiistai 22. huhtikuuta 2014

Jokisen eväät


Olen ollut kuluneen puolisen vuotta sitä mieltä, että olisi vähän helpompaa olla raskaana jollakin pienemmällä paikkakunnalla. Tämä perustuu täydellisesti siihen, mitä itse olen kokenut ja mitä olen kuullut pienemmillä paikkakunnilla asuneilta ystäviltäni.

Voin olla väärässäkin. Helsingissä saa varmasti odotusasioissa sinänsä hyvää hoitoa. Ensimmäistä neuvolakontaktiamme lukuun ottamatta minulla ei ole pahaa sanottavaa yhdestäkään ammattilaisesta, joiden kanssa olen ollut tekemisissä.

Sen sijaan systeemin sekavuus on se, joka on vienyt hermot.

Ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä sain ohjeet mennä mihin tahansa HUSin laboratorioon veri- ja virtsanäytteitä varten. Kun menin lähimmälle terveysasemalle, infotiskin nainen tuijotti minua kuin lehmä uutta porttia: eihän sinun nyt tänne olisi pitänyt tulla, kyllä ne näytteet pitää ottaa siellä omassa neuvolassa. 

Selitin kärsivällisesti, että kyseisessä neuvolassa ei ole laboratoriota, eli vaikka näytteet suostuttaisiin ottamaan siellä, mitä en usko, ne jouduttaisiin silti lähettämään muualle. Nainen tuhisteli, katsoi tietojani ja huomautti sitten, että sinullahan on täällä kyllä aivan valtava määrä lähetteitä. Hämmennyin ja tiedustelin, mitä kaikkea läheteluettelosta löytyi. Vastaus: hän ei voi kertoa, tästä asiasta minun pitäisi soittaa neuvolaan. Checked.

No, sain kuitenkin ystävällisesti luvan mennä otattamaan verikokeen sovitusti tälle terveysasemalle. Paitsi että kun kävelin labraan, oli siellä yli kolmenkymmenen ihmisen jono ja odotushuoneessa yskittiin ja pärskittiin aika tehokkaasti. Käännyin ympäri ja lähdin töihin.

Keskellä päivää yritin uudelleen ja pääsin sisälle. Tällä kertaa ystävällinen hoitaja tiedusteli verikoetta valmistellessaan, oliko minulla mukanani lähetettä. Änkytin, että eikös se ole tullut tänne teille…? 

Ja nyt seuraa huikea paljastus: tämä ei ollut vittuilua. Minä en tiennyt, että paperilähetteitä on enää käytössä. Olen ollut työelämässä ja yksityisen lääkäriklinikan asiakkaana, en ollut nähnyt paperilähetettä kymmeneen vuoteen. 

Hoitaja valisti minua, että paperinen lähete pitäisi olla neuvolan papereiden joukossa. Lupasin toimittaa sen seuraavana aamuna ja hän otti onneksi verikokeen siitä huolimatta. Seuraavana aamuna toin paperin ja homma oli sillä selvä, mutta minulla kesti hetken toipua tästä hämmennyksestä.

Myös hammaslääkäriasia oli jännittävä. Sain neuvolasta paperin, jossa sanottiin, että jos oireita ei ole, hammaslääkäriin pitäisi mennä vasta synnytyksen jälkeen. Kaksi eri neuvolatätiä neuvoivat kuitenkin, että hammaslääkäriin pitäisi ottaa heti yhteyttä ja sinne pitäisi mennä niin pian kuin suinkin. Soitin hammaslääkärin ajanvaraukseen ja jäin odottamaan takaisinsoittoa. Se tuli, selitin olevani raskaana ja että pitäisi vissiin tulla hammastarkastukseen.

Luurin toisesta päästä kuului syvä huokaus ja kyllästynyt tiedustelu: ”Ei kai vain neuvolassa käsketty ottaa yhteyttä?”. Papereissa ollut ohjeistus olisi ollut se oikea, eli vasta synnytyksen jälkeen.

No, ei tämä puhelu hukkaan mennyt, pk-seudulla jonot hammaslääkärin vastaanotolle ovat puolen vuoden luokkaa, eli hän lupasi laittaa lähetteen menemään ja saisin kutsun, joka hyvällä tuurilla osuisi synnytyksen jälkeen. Neljä kuukautta on mennyt tuosta puhelusta, vielä ei ole kuulunut mitään.

Olen myös ollut ihmeissäni, miten vähän tieto tuntuu kulkevan raskausajan eri toimipisteiden välillä. Kun Naistenklinikalla iski vesivahinko ja meidän seuraava ultra-aikamme oli määrätty sinne, tiedustelin neuvolasta, siirrettäisiinkö meidät mahdollisesti muualle ultraan. Neuvolatätini vastasi, että ainoa info, minkä he ovat vesivahingosta saaneet, on ollut Ylen uutisista luettu informaatio. Naistenklinikalta ei siis kukaan ole tiedottanut neuvoloihin yhtään mitään. Neuvolat laittavat edelleen lähetteitä sinne, ja Naistenklinikka sitten joko ottaa ne vastaan tai toimittaa eteenpäin. Kuulostaako tämä kenenkään muun mielestä hieman tehottomalta tavalta tehdä asioita?

Kun raskausajan diabetekseni todettiin, sain neuvolasta oikein hyvää ja ystävällistä neuvontaa ja palvelua sekä aloituspaketin verikoemittauksiin. Hämmentävää oli, että testiliuskoja ja neuloja, eli mittailupaketin kertakäyttöisiä osia, oli vain viiden päivän tarpeisiin. Noiden viiden päivän aikana minun piti hakea lisää Kivelän sairaalasta, koska diabetesasiat on ”keskitetty sinne”.

Mikäs siinä, mutta tässä kohtaa Kivelän sairaala oli jo viides toimipaikka, missä asioisin raskauteni takia: oma neuvola oli eri paikassa, terveysasema jossa kävin viemässä näytteet, oli toisessa, ensimmäinen ultra kolmannessa ja toinen neljännessä lokaatiossa. Ja Kivelän sairaalassahan ei tietenkään toimittu niin, että siellä olisi varasto, josta olisi voinut jonotusnumerolla hakea tarvitsemansa. Ei, ensin piti laittaa joko sähköinen asiointilomake vetämään tai soittaa. Päädyin jälkimmäiseen, ja jäin taas odottamaan takaisinsoittoa. Se tuli, selitin asiani ja sain kuulla, että perjantaina pääsisin hakemaan tarvikkeet. Siellähän ne olivat odottamassa, eikä jonotus sairaiden ihmisten keskellä kestänyt kuin vartin. Siirtymiset työpaikalta keskellä päivää Kivelän sairaalaan kestivät vähän kauemmin, apuvälinepistehän ei toki ole auki kuin arkisin klo 10-14.

Huvittavinta tässä oli se, että liuskat ja neulat ovat todella pieniä esineitä. Jos jokainen neuvola varaisi näitä kaksi pahvilaatikollista ja tilaisi uudet kaksi kun edelliset loppuvat, he pystyisivät antamaan jokaiselle radi-diagnoosin saavalle kaikki tarvikkeet mukaan koko raskausajaksi ja vielä vauva-ajan jatkomittauksiinkin.

Ja nyt pointti, jota haluan painottaa: minua tämä juokseminen ja eestaas soittelu ei haittaa. En ajatellut olla raskaana kovin montaa kertaa ja minulla on joustava työaika. Kyllä minä kestän.

Mutta jos koko touhun hoitaminen on näin sekavaa ja aikaa vievää minulle, sen täytyy olla aivan turkasen kallista kaupungille.

Joka ikisen asian hoitamiseen olen hankalan systeemin takia käyttänyt useamman kuin yhden ammattilaisen työaikaa. Ja raskausdiabetesta lukuun ottamatta minulla on ollut aivan normiraskaus. Auta armias, jos tässä olisi ollut isompia komplikaatioita, mitenhän sitten olisi homma toiminut.

Mitä sitten itse ehdottaisin tai mihin puuttuisin ensimmäisenä? No, neuvolat, jotka käytännössä hoitavat raskaana olevien arkiset asiat, eivät pysty varaamaan aikoja minnekään muualle, eivät sen enempää ultriin, hammashoitoon kuin muihinkaan terveydenhuollon palveluihin. Tämä tuntuu omissa silmissä aika järjettömältä. Olettaen, että edes osa raskaanolijoista on samanlaisia pässinpäitä kuin minä, kaikkien aikaa säästyisi, jos ensimmäiselle neuvolakäynnille käskettäisiin ottaa kalenteri mukaan ja siihen sitten buukattaisiin kerralla kaikki tarvittavat testit, kokeet, ultrat ja hammashoidot, jotka neuvolatäti buukkaisi sisäisen varausjärjestelmän kautta.

Tämä venyttäisi ensimmäistä neuvolakäyntiä puolisen tuntia per asiakas, veikkaisin. Mutta säästäisi laskujeni mukaan yli kymmeneltä puhelinsoitolta, johon joku kaupungin palveluksessa oleva joutuu reagoimaan.

Tämä voisi olla ensimmäinen muutos. Lisää kehitysideoita syntyy varmasti niiden päissä, jotka asian kanssa ovat aktiivisemmin tekemisissä.

Raskausaika kestää noin yhdeksän kuukautta ja sen oletettu lopputulos on tiedossa. Siksi mielestäni on hämmentävää, miten monimutkaiseksi ja sekavaksi tämä on onnistuttu tekemään.

Jos joku palvelumuotoilun kehittäjä haluaa ottaa tästä kopin ja ruveta tekemään asialle jotakin, materiaalia saa käyttää vapaasti.