keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Tee se itse -hormonihöyryt


Ipanaattorin syntymästä on mennyt kymmenen päivää ja kuten asiaan kuuluu, elän melkoisissa hormonipössyissä. Synnytys tai minun tapauksessani sektio potki käyntiin oman hormonicocktailinsa ja imetys hoiti loput. Tissit eivät ole koskaan olleet näin isot eikä pää näin pehmeä. (Kyllä, niillä kahdella on siis korrelaatio keskenään.)

Eräs tuttu sanoi, että tätä ei varmasti voi ymmärtää, jos ei ole saanut lasta. No, tiedä häntä. Koska en lähtökohtaisesti tykkää siitä, että lapsettomille esitetään Tehän ette tästä mitään ymmärrä-tyyppisiä kommentteja, jäin oikein miettimään, onko mahdollista saada vastaava sekopääolo aikaan jollain muulla reseptillä. Uskon, että on. Jos siis haluat kokea synnytyksen jälkeisen hormonikaaoksen ilman synnytystä, kokeile vaikka seuraavaa.

Aloita varaamalla itsellesi lento, joka ylittää mahdollisimman monta aikavyöhykettä, kestää vähintään 29 tuntia ja sisältää neljä välilaskua josta yhden pitää olla ainakin kuuden tunnin mittainen. Esimerkiksi mahdollisimman hankalan yhteyden kautta tehty matka Australiasta tai Uudesta Seelannista Suomeen on hyvä.

Älä nuku koneessa kuin pienissä pätkissä. Palloile lentokentillä ympäriinsä ja tee vatsalihasliikkeitä, kunnes kroppasi särkee tasaisesti joka puolelta.

Kun lento alkaa lähestyä loppuaan, juo sen verran alkoholia, että saat aikaiseksi kohtalaisen kanuunan. Eikä siis mitään kunnon ”kuolen kohta”-krapulaa, vaan ainoastaan delikaatti ”maailma on niin ihmeellinen että ihan itkettää”-tyyppinen krapula.

Viimeistele olotila katsomalla joko nyyhkyelokuvia tai youtuben liikuttavia kissavideoita, mikä ikinä sitten saakaan sinut itkettyneeseen ja liikuttuneeseen mielentilaan. Mieti maailman kriisipesäkkeitä ja keskitysleirien uhrien kohtaloita.

Jos mahdollista, järjestä niin, että lennon päättyessä tapaat Suomessa jonkun kaverisi, jota et ole vuosiin nähnyt ja jonka kanssa voitte terminaalissa nykäistä ripeät ”voi kun elämä on ihanaa”-itkut ihan yhdessä.

Kun olo alkaa olla sellainen, että et hämmästyisi, jos kulman takaa äkkiä kävelisi jättimäinen Jänis Vemmelsääri, alat olla jäljillä.

Tässä vaiheessa mene ja ole ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa. Istu työhuoneessa ja kuuntele ihmisiä, jotka tulevat ja menevät ja kaikki ohjeistavat sinua uudessa roolissasi, kertovat asiantuntevasti asioita kuten mikroverkon salasanoja ja tietokoneohjelmien käyttöopastuksia. Älä tee muistiinpanoja. Yritä painaa asioita mieleesi ja totea, että mikään ei pysy päässä viittä minuuttia kauempaa. Ota sillekin asialle pienet naurunsekaiset itkut.

Kun olo on lopullisesti täysin epätodellinen, sanoisin, että olet saavuttanut täydellisen ymmärryksen siitä, millainen fiilis on kymmenen päivän ikäisen vauvan vanhemmalla, ainakin meidän huushollissamme.

Ja nyt, suokaa anteeksi, menen katsomaan vauvaa ja itkemään pienet ”elämä on niin ihanaa”-itkut.