perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kenen ehdoilla?

Tulin keskustelussa maininneeksi termin ”lasten ehdoilla”. Eräs ystäväni kommentoi termin aiheuttavan hänelle väristyksiä. Tarkemmin asiaa ajateltuani totesin, että kieltämättä saan siitä itsekin näppylöitä. Olimme samaa mieltä siitä, että enemmän pitäisi puhua tasapainosta koko perheen kesken.

Jäin kuitenkin miettimään, kenen ehdoilla perheissä yleensä tehdään asiat vai tehdäänkö kenenkään. 

Välillä näkee asiantuntijoiden kirjoituksia siitä, miten vanhemmat paikkailevat huonoa omaatuntoaan tekemällä vapaa-aikanaan liikaa asioita ”lasten ehdoilla”. Tässä kohtaa termillä tarkoitettiin vissiin sitä, että lapsi tahdittaa perheen arjen ja vanhemmista on tullut pikku prinssin tai prinsessan palvelijoita.

Varmaan näitäkin perheitä on ja asiantuntijan näkemys on aina asiantuntijan näkemys. Silti mielestäni se on vähän rajoittunut ajatus perheen toiminnasta ja ajankäytöstä. Vapaa-aika ja sen suunnittelu totta kai muuttuvat lapsen myötä. Mutta aina voi miettiä, kenen takia jotakin tehdään ja kuka siitä nauttii.

Oma teoriani on, että jos molemmat vanhemmat nauttivat jostakin asiasta, siitä tulee koko perheen yhteinen juttu, jota tehdessä ei ajatella, kenen ehdoilla mennään. Jos molemmat vanhemmat ovat nauttineet purjehtimisesta tai laskettelureissuista, lapsi otetaan näihin aktiviteetteihin mukaan ilman isompaa keskustelua. Ja yleensä jos molemmilla vanhemmilla on kivaa, myös lapsella on kivaa. Tämä toki pätee paremmin vähän isompiin lapsiin.

Sen sijaan jos vain toinen vanhemmista fanittaa jotakin asiaa, siitä ei kovin helposti tule koko perheelle iloa tuottavaa juttua. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että kukaan ei jaksa vetää perässään sekä lasta että toista aikuista, jotka molemmat ovat naama väärinpäin.

Itse haluaisin olla realisti tässä asiassa, minä ja mies kun emme vain kaikista samoista asioista nauti. Esimerkki: minun mielestäni joka kesä pitää nukkua ainakin yksi yö teltassa pyörä- tai vaellusretkellä, jos ei muuta niin muistaakseen, ettei se teltassa nukkuminen ole niin hienoa. Miehen mielestä hän on käynyt Suomen armeijan ja suorittanut telttavelkansa yhteiskunnalle; hänen puolestaan minä saan mennä rauhassa leirintäalueelle, hän etsii hotellin. Minulla ei ole minkäänlaista harhaluuloa siitä, että tämä muuttuisi kun lapsi syntyy. Ehkä ipana pääsee sitten aikanaan telttaretkille äidin ja kummitädin kanssa. (Tai hotelliin isän kanssa, jos kermapeppuisuus on periytyvää.)

Ja toki ymmärrän senkin, että jos lapsi todella nauttii jostakin asiasta, vanhempi saa palkintonsa lapsen ilosta. Tuskin niitä vanhempia hirveästi on, joiden mielestä päivä HopLopissa on maailman parhaiten vietettyä aikaa. Mutta jos lapsen riemu siitä on riittävän suuri palkinto, hyvä niin. 

Ehkäpä se kuuluisa lasten ehdoilla tekeminen ja meneminen tarkoittavat positiivisessa mielessä aika yksinkertaisia juttuja. Sitä, että isot linjat ja aikataulutukset tehdään sen mukaan, mitä vanhemmat päättävät, mutta käytännön asioissa muistetaan, että kuviossa on lapsi. Sitä, että ei buukkaa päivää liian täyteen koska muksu ei jaksa tai muistaa ottaa pillimehun mukaan jos sillä voi välttää katastrofin. Sitä, että tekee joskus asioita joista ei itse välittäisi mutta joista muksu nauttii, mutta ei niin usein, että sen takia pitää heittäytyä marttyyriksi. Ja hyväksyy sen, että vaikka toiset lapset ehkä nauttivat Sea Lifen merenelävien katsomisesta, voi omalle ipanalle olla suurempi elämys päästä uuteen leikkipuistoon, jossa on iso kiipeilyteline.

Sitten voi paukuttaa päivän päätteeksi henkseleitä ja sanoa, että kyllä meillä vaan niin sopivassa määrin osataan mennä lapsen ehdoilla.