sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Meillä menee niin hyvin kun olemme niin hyviä

Kirsi Piha kirjoitti Hesarin blogissa harvinaisen hyvästä aiheesta. Hän pohti, osaammeko iloita siitä, että toisella menee hyvin.

Pihan mukaan useimmat ihmiset ovat hyviä tukemaan ystävää ja puolisoa, kun toisella on vastoinkäymisiä. Mutta entä jos kumppanin tai kaverin elämä onkin nosteessa, osaako silloin olla myös läsnä ja mukana? Vai pilaako kateus kaiken?

Hirvittävän hyvä kysymys, ja erityisen relevantti silloin, kun puhutaan lapsista, odottamisesta ja vanhemmuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Erään ystäväni esikoinen oli klassinen ns. helppo vauva – söi hyvin, nukkui hyvin, oli valveillaoloaikansa suurimmaksi osaksi hyvällä tuulella ja sopeutui joustavasti uusiin tilanteisiin. Ystävättäreni totesi, että tämä teki omalla tavallaan vaikeaksi kontaktien solmimisen toisten äitien kanssa; hän ei kehdannut aina edes sanoa ääneen, miten helppoa vauva-aika oli. Se kuulemma tuntui asian hieromiselta toisten naamaan.

Ymmärrän täysin, miksi ystäväni koki näin. Ja samalla se on mielestäni valtavan surullista.

Jos puhutaan lasten saamiseen ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista, ihmiset ovat hyvinkin valmiita olemaan onnellisia toisen puolesta, jos tämä itse suhtautuu tilanteensa helppouteen silkkana hyvänä onnena.

Sen sijaan kuraa alkaa lentää, jos vanhempi on sitä mieltä, että on itse pystynyt vaikuttamaan siihen, että asiat ovat helppoja.

Tämähän aiheuttaa sitten kireän tilanteen poikineen. Tuskin missään muussa aihepiirissä ollaan yhtä valmiita vetämään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen siitä, mikä on omaa ansiota ja mikä ei.

Koulukunnat ovat kaivaneet tiukat poteronsa. On niitä, joiden mielestä kaikki ongelmat, alkaen allergioista ja koliikista, ovat vanhempien aiheuttamia. On niitä, joiden mielestä kaikki ja aivan kaikki riippuu lapsen luonteesta eikä vanhempien tekemisillä ole juuri vaikutusta. Ja on kaikkea tältä väliltä.

Minulla ei ole lasta eli minulla ei ole asiaan kokemuksen antamaa mielipidettä. En osaa sanoa, saavatko rennot vanhemmat perustyytyväisiä vauvoja vai saavatko perustyytyväiset vauvat aikaan rentoja vanhempia.

Rehellisyyden nimissä, huomaan kuitenkin ärsyyntyväni jo nyt siitä, jos joku vihjaa omien lastensa olevan niin hyväkäytöksisiä/hyvin nukkuvia/ helppoja, koska hän itse on hyvä ja johdonmukainen vanhempi. En väitä, etteikö sillä olisi vaikutusta, totta kai sillä on. Mutta kuvioon vaikuttavat myös aika monet muut tekijät.

Itse tunnen joukoittain ihmisiä, jotka kaikilla minun tuntemillani mittareilla ovat erinomaisia vanhempia, ja lasten kanssa on silti haasteita. Kun nämä ihmisenalut nyt eivät sitten kuitenkaan ole robotteja, joita voi ohjailla sen mukaan, miten hyvin osaa käytellä opaskirjaa.

Olen huomannut myös reagoivani juuri nyt suhteettoman voimakkaasti näkemyksiin, joiden mukaan raskaus on saatu alulle helposti, koska vanhemmat nyt vain ovat itsestään huolta pitäviä, terveitä ja laskutaitoisia ihmisiä. Kun tiedän, miten vaikeaa aika monelle tutulle on lapsen saaminen ollut ja kun itse pidän omaa raskauttani semisti epäreiluna osoituksena luontoäidin geeniarpajaisten random-luonteesta, kiukustun nollasta sataan jos helposti lapsen alulle saaneet ihmiset eivät tajua omaa onnekkuuttaan. Mikä on sinänsä täysin epäloogista – hittoako se minulle kuuluu, kuinka onnekkaiksi tai onnettomiksi ihmiset itsensä kokevat asian äärellä. Mutta näköjään tämä juttu vain nyt menee ihon alle.

Uskoisin, että ihmiset osaavat vanhemmuuteen liittyvissä asioissa olla onnellisia toistensa puolesta, mutta vain jos omahyväisyys ei haise nenään liian pahasti.  Jos vanhempi sanoo olevansa onnellinen ja helpottunut siitä, miten hyvin kaikki on mennyt, on useimpien helppo sympatiseerata tätä. Jos taas vanhemman asenteessa haiskahtaa omahyväisyys, aika moni on valmis toivomaan hänelle toiseksi lapseksi koliikista kärsivää raivopalloa.

Ehkä hyvä vanhemmuus on jotakin, mistä ei saa antaa itsearviota. Kiitoksen tässä asiassa pitää vain tulla ulkopuolelta; jonkun muun pitää kehua hyväksi vanhemmaksi ja antaa tunnustusta.

Oma teoriani on, että omilla tavoilla voi vaikuttaa arjen yleiseen sujuvuuteen, mutta lapsen luonnetta ei niin vain käpälöidä. Eikä mielestäni vanhempien tarvitse nöyristellä, vaan saa olla aidosti onnellinen arjestaan ja lapsestaan, ja myös siitä, jos kaikki on mennyt hyvin.

Mutta jos haluaa toisten olevan onnellinen puolestaan, täytyy oman asenteen olla kohdillaan. Silloin on ehkä syytä myös ottaa huomioon ja sanoa ääneen se mahdollisuus, että onpa sitä vain säkä käynyt ja itse ollut onnekas, kun palikat ovat kohdallaan.